Cześć, dzieciaki! Tu Owieczka Magda! Dziś opowiem Wam o pysznej zupie, która jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Mowa o zupie z dyni Hokkaido! Dowiedzcie się, jak pożytecznie wykorzystać jesienny dar, jakim jest dynia do zjedzenia, a nie tylko do dekoracji. Gotowi na kulinarną przygodę? Zaczynajmy!
Co to jest dynia Hokkaido?
Dynie to fantastyczne warzywa, a dynia Hokkaido jest jedną z najciekawszych. Ma piękny pomarańczowy kolor i kształt małej wazy do zupy. Dynia Hokkaido ma skórkę, którą można zjeść, co oznacza, że nie musimy jej obierać! A jej miąższ jest po prostu smaczny. W ten sposób nic się nie zmarnuje.
Dlaczego warto jeść zupę z dyni?
Zupa z dyni Hokkaido jest super zdrowa. Dynie są pełne witamin, takich jak A, C i E. Pomagają nam być zdrowymi i silnymi. Dynia ma delikatny, słodki smak, którego nie sposób nie lubić. Zupę można przygotować szybko i łatwo. Nie potrzeba wielu składników! Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, o każdej porze roku, ale najbardziej jesienią. W końcu jesienią najłatwiej ją dostać.
Składniki na zupę z dyni hokkaido
Zanim zaczniemy gotować, sprawdźmy, jakie składniki będą potrzebne do naszej zupy.
- 1 dynia hokkaido (ok 800g)
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- odrobina oleju
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie kurkuma i imbir
Jak zrobić zupę z dyni Hokkaido?
Teraz przejdźmy do najważniejszej części! Przygotujcie się na wspólne gotowanie!
- Myjemy ręce! Zachowanie higieny przy gotowaniu to podstawa.
- Przygotuj dynię hokkaido (ok. 800 gramów), trzy ziemniaki, dwie większe marchewki oraz cebulę.
- Dynię bardzo dokładnie umyj i wyczyść, ponieważ nie obieramy jej ze skórki.
- Obierz ziemniaki, marchewkę oraz cebulę. Pamiętaj, że w kuchni, operując nożem, powinieneś być pod okiem osoby dorosłej.
- Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę, natomiast cebulę w drobną kosteczkę. W razie czego możesz poprosić rodziców o pomoc.
- Rozkrawamy dynię i wybieramy z niej pestki. Następnie kroimy dynię na mniejsze kawałki. Na tym etapie nie obejdzie się bez pomocy Rodziców lub kogoś dorosłego. Dynia jest bardzo twarda i potrzeba do jej przekrojenia nie tylko dużo siły, ale i ostrożności, żeby się nie skaleczyć.
- Do garnka (najlepiej takiego emaliowanego, a nie metalicznego) wlewamy trochę oleju i dodajemy do niego cebulę.
- Na lekkim ogniu podgrzewamy cebulę, aż się zeszkli (czyli zrobi się trochę przeźroczysta).
- Wtedy dodajemy do garnka pokrojoną dynię oraz ziemniaki i marchewki.
- Dolewamy do garnka pół szklanki wody.
- Zupę gotujemy i mieszamy co jakiś czas, aby zawartość się nie przypaliła. Jeśli woda odparuje, dodajemy jej więcej do garnka.
- Do garnka dodajemy sól oraz pieprz. Opcjonalnie można dodać jeszcze trochę kurkumy i imbiru, jednak nie jest to konieczne i nie każdy przepada za takimi przyprawami.
- Gdy warzywa w garnku zrobią się miękkie, zdejmujemy garnek z palnika i z pomocą blendera lub miksera blendujemy jego zawartość. (Tylko pod okiem osoby dorosłej! Prąd, woda, prędkość, temperatura i ostre narzędzia to bardzo niebezpieczne połączenie, przy którym należy zachować szczególną ostrożność).
I zupa jest praktycznie gotowa. Musi jeszcze się znaleźć z naszych brzuszkach 🙂
Jak podawać zupę z dyni hokkaido?
Zupę z dyni Hokkaido można podawać na różne sposoby!
- Z groszkiem ptysiowym.
- Z grzankami. Dodajcie do zupy chrupiące grzanki. Wystarczy na patelni podpiec chleb, pokrojony na malutkie kawałki.
- Z pestkami dyni. Posypcie zupę prażonymi pestkami dla dodatkowego smaku.
- Z natką pietruszki. Świeża natka nie tylko jest zdrowa, ale też ładnie udekoruje zupę.
Smaczne dyniowe podsumowanie
Zupa z dyni Hokkaido jest zdrowa, pyszna i łatwa do przygotowania. Spróbujcie sami ją zrobić w domu z rodzicami lub przyjaciółmi. Może być to doskonała zabawa na wspólne gotowanie!
Tak samo wspólną zabawą może być malowanie kamyczków oraz szukanie kamyczków. Takie z dyniami też się zdarzają! Jeśli nie wiesz, na czym polega zabawa, zobacz:
- Jak i czym malować kamienie? Poradnik Owieczki Magdy.
- Jak narysować owieczkę? Czyli przewodnik dla młodych artystów!
Pamiętajcie, że gotowanie to sztuka, a każdy z nas może być małym mistrzem kuchni! Mam nadzieję, że sięgniecie po dynię Hokkaido i odkryjecie tajemnice jej pysznego smaku! Smacznego!